ZVERRRINICE

Smo najmlajša skupina Gledališkega društva Radeče. Cici skupina Zverrrinice,  je ime dobila po svoji prvi gledališki predstavi: Zverinice iz Rezije: Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice. Skupino sestavlja sedaj že enajst nadobudnih mladih igralcev, ki si med seboj ne bi mogli biti bolj različni. Vsak petek za eno uro in pol naš dom postane Dom kulture Radeče, kjer imamo vaje. Na odru se radi igramo, učimo in spoznavamo skrivnosti gledališkega ustvarjanja. Otroke seveda zanima vse v zvezi z gledališčem, tako da velikokrat odkrivamo še neodkrite kotičke gledališča. Od tehnike, maske, kostumov do rekvizitov… Radi imamo gledališče.

Kratek opis predstave: BEŽIMO, SVET SE PODIRA

 V neki vasi so nekoč  imeli psička, ki je pridno čuval vrt. Tam je bila tudi kokoš, ki je zbežala gor na Kolk, kjer je bilo orehovo drevo. Najbrž je malo zapihal veter – oreh je padel kokoši na glavo in ta je začela kokodakati in bežati. Kokoška je mislila, da se podira svet in to povedala tudi vsem ostalim, ki jih je srečala na poti. Pri kmečkem dvorišču je srečala petelina in ta je odšel z njo. Po poti sta naletela še na gos in ovna. Vsi skupaj so šli skozi gozd in sredi gozda naleteli na kočo. V koči pa ni bilo žive duše, je bil samo ogenj…

Datum premiere: 23. 3. 2018 ob 16.30

Režija: Brigita Bedek

Pomoč: Matej Strniša

SOKOLI

Otroška gledališka skupina Sokol,, smo novoustanovljena otroška skupina Gledališkega društva Radeče in smo pričeli z delovanjem v septembru leta 2017. Skupina šteje 13 otrok od 9 do 13 let in kar 8 otrok od 13-ih se z gledališkim odrom srečuje prvič. Vaje potekajo enkrat tedensko v prostorih Kulturnega doma Radeče. Otroci so željni vaj, izobraževanja in nastopanja, zato na vaje prihajajo z lastnimi idejami in pobudami s katerimi oblikujejo besedila, kostume in še kaj. Sezona 2017/2018 je za našo skupino debi in  z nestrpnostjo pričakujemo našo prvo gledališko predstavo, ki  jo bomo odigrali občinstvu.

Kratek opis predstave: Pravljica SNEGULJČICA

je ena izmed najbolj popularnih pravljic, poznamo jo v mnogih različicah po vsem svetu. Brata Grimm sta jo objavila leta 1812 v prvi izdaji zbirke pravljic Kinder- und Hausmärchen, bolj znani pod imenom Grimmove pravljice. Pravljica o hudobni mačehi in pogumni deklici, ki se čisto sama znajde v neznanem svetu, pred mlado publiko prinaša večno aktualno vprašanje nasprotja med dobrim in zlim ter zmage pozitivnih junakov in vsega dobrega nad slabim in pokvarjenim. Veliko otrok danes ne odrašča v varnem in srečnem družinskem krogu, zato potrebujejo pravljice. Pravljični junaki čisto sami odidejo v svet in s trdno vero vase premagajo vse težave. Usoda takih junakov prepriča otroka, da bo, čeprav se počuti osamljenega in izgubljenega, našel pravo pot v življenju, da ga bo življenje pravilno usmerjalo in da bo, če bo verjel vase in stal za svojimi odločitvami, tudi on zmagovalec.

Datum premiere: 17. 3. 2018 ob 17.00

Režija:Tomaž Lavrinec

Pomoč: Klemen Nikolič

MAČKONI

Skupino Mačkoni sestavlja 10 otrok starih od 14 do 18 let, ki se že 6 let zaporedoma srečuje na rednih gledaliških vajah. Na oder smo postavili že 5 predstav, letos je to že naša  šesta. Trudimo se, da vsako leto ponudimo nekaj novega, oziroma se vsako leto posvetimo drugemu vidiku gledališča. Tako smo letos dali priložnost mladi avtorici Glorii Dobršek Košmrlj, da nam za predstavo spiše scenarij, ki za nas tudi ni tipičen, saj smo do sedaj vedno igrali vedre in komične predstave, letos pa smo se lotili bolj resne teme.

Kratek opis predstave: JAZ SEM…

Mila je punca, ki ima posebne prijatelje, s pomočjo katerih je potlačila svoje težko otroštvo, ki privre na dan jutro po zaužitju ”posebne tabletke”. Takrat ugotovi, da njeni prijatelji niso resnični, vendar le plod njene podzavesti. S pomočjo svoje tete Mance in psihiatra, profesorja Veselka, izve, da boleha za disociativno motnjo identitete. Profesor Veselko se odloči, da bo Mili predstavil še neraziskano in nepotrjeno metodo, s katero naj bi pozdravili njeno bolezen, kar pa ne prinese takšnih rezultatov, kot bi si jih Mila želela.

Datum premiere: 17. 2. 2018, 19:00

Režija: Brigita Bedek, Natalija Novak

JUNAKI

Mladinska gledališka skupina Junaki Gledališkega društva Radeče je mladostno obarvana skupina, po duši in po starosti. Igralci obiskujejo deveti in osmi razred osnovne šole, režiser in mentor skupine je 20-letni igralec in režiser, pomočniki režiserja pa  so prav tako vsi mlajši od 20 let. Elana jim ne primanjkuje in to se odraža tudi v njihovih dejanjih. Redno jih lahko spremljamo na različnih občinskih praznikih, dogodkih in na vsakoletni prireditvi matičnega društva, na vsakoletni  premieri, na abonmajskih predstavah in na gledališkem dnevu. 

Igralci skušajo skupaj z režiserjem opozoriti na današnjo problematiko. Želijo si biti edinstveni, drzni in junaški. Želijo biti Junaki. 

Kratek opis predstave : NEIZSLEDLJIVI

Zgodba o krutem svetu in prihodnosti, ki nam preti. Vsi smo neizsledljivi in vse kar ostane za nami je neizsledljivo. Vendar, ali so naša dejanja tudi izgubljena? Izkušnja, ki jo protagonistka Barbara doživi ni prijetna, a razkriva drug pogled na posameznika, ki je v kolesju sistema nemočen, saj večina vedno premaga manjšino. Tako je in tako bo. Manjšini nikoli ne bo prizaneseno. Kljub vsemu pa še ostaja upanje za nas in za vse ljudi, da se v mestu brez imen, brez obrazov in brez sledi, nekaj spremeni.

Datum premiere: 10. 3. 2018 ob 19.00

Režija: Anže Rus

Pomoč: Ana Povše, Lara Mihelič, Nika Klanšek

ODRASLA SKUPINA – POSLANCI

Odrasla gledališka skupina Gledališkega društva Radeče je ekipa sestavljena iz dvajsetih članov. Naša starost je zelo različna, vendar nas to ne ovira, prej bogati. Skozi dobro desetletje dela skupine smo skupaj zaigrali na odru kar nekajkrat. Od otroške Vile Maline, preko skrivnega dnevnika Jadrana Krta, pevske Vaje zbora, do politične Gospe poslančeve in predlanskega mjuzikla The Rocky Horror Show-a. Spremlja nas dobra energija in sproščenost; tako na odru kot za njim. Multipraktičnost posameznikov nam poleg igralskih sposobnosti dodaja še tehnično in zaodrsko podporo. Gledališče je življenje! Ali pa je ravno obratno…
Kratek opis predstave: VRV

 Dva superiorno čuteča sostanovalca in prijatelja ubijeta tretjega – “manjvrednega”. In na ta pomladni večer na večerjo – poslovilno zabavo povabita starše ubitega, njegovo zaročenko, prijatelja in njihovega bivšega učitelja iz osnovno šole, ki pa na svet gleda mogoče malo nekonvecionalno. Vsi se sprašujejo, kje je Mirko. Kje je Mirko? V skrinji, in na njej večerja… Vrv je grozljiva, na trenutke komična in napeta drama o umetnosti umora. In kot pravi protagonist igre: “Tudi umor je lahko umetnost.”
Datum premiera: APRIL 2018

Režija: Klemen Nikolič