CICI SKUPINA ZVERRINICE

Kratek opis skupine Cici skupina Zverrinice Gledališkega društva Radeče je bila ustanovljena leta 2017. Zastopa jo dvanajst malih cici gledaliških nadobudnežev, ki jih ne zanima samo igra na odru, ampak tudi vse ostale plati gledališča, ki so ponavadi gledalcu skrite. Že ob samem nastanku je skupina pridno začela z vajami in kaj kmalu je že v lanski sezoni najprej nastala kratka, vendar zanimiva gledališka predstava z naslovom: Zverinice iz Rezije: Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice. Ker pa jih je želja po nadaljnem ustvarjanju gnala naprej, so se odločili, da naredijo še eno kratko predstavo iz serije Zverinic iz Rezije, in sicer: Bežimo, svet se podira! Mali igralci so se povsem vživeli v živalske like in v obeh predstavah neizmerno uživali in komaj čakali na nove dogodivščine v gledališču.
Kratek opis predstave Prisrčna zgodba Julie Donaldson, ki jo je odlično prepesnil Milan Dekleva, govori o prijazni čarovnici in njeni mački, s katero na čarovniški metli skozi veter jadrno drvita čez nebo. Spremljajo ju tri žabice, ki vztrajno po žabje komentirajo čarovniško dogodivščino. Ker je čarovnica nerodna in nepazljiva po poti izgublja svoje čarovniške in modne dodatke. Z vsakim najdenim pa je na metli vse manj prostora, saj se jim vsakič pridruži po ena žival. Med njimi je tudi ena izmed komentatorskih žab… Predstava uči o tem, da smo skupaj močnejši in zmoremo več, tudi kakšnega zmaja lahko prestrašimo in preženemo.

Naslov dela Bi se gnetli na tej metli?

Avtor dela Julia Donaldson
Prevajalec Milan Dekleva
Priredba Klemen Nikolič
Datum premiere 15. 12. 2018 ob 17.00
Starost ciljne publike predstave predšolski otroci
Predstava je primerna tudi za 1. – 3. razred OŠ
Mentorstvo Brigita Bedek
Režija Brigita Bedek
Dramaturgija Klemen Nikolič
Scenografija Brigita Bedek, Natalija Novak, Klemen Nikolič, Tomaž Lavrinec
Kostumografija Suzana Pinosa, Brigita Bedek
Luč Klemen Nikolič, Tomaž Lavrinec
Ton Klemen Nikolič


OTROŠKA SKUPINA SOKOLI

Kratek opis skupine Otroška gledališka skupina Sokoli je bila ustanovljena v sezoni 2017/2018,  za seboj imamo eno predstavo, za katero smo bili prejemniki srebrnega priznanja JSKD, na reviji otroških gledaliških skupin. V letošnji sezoni 2018/2019 so se priključili še trije otroci, tako da skupina šteje petnajst otrok. Otroci so stari od 10 do 13 let. Vaje potekajo enkrat do dvakrat tedensko v prostorih Kulturnega doma Radeče. Otroci so željni vaj, izobraževanja in nastopanja, zato na vaje prihajajo z lastnimi idejami in pobudami, s katerimi oblikujejo besedila, kostume in še kaj. Sezona 2018/2019 je za našo skupino prelomna sezona, ker smo se na pobudo otrok odločili igrati težjo avtorsko predstavo, ki temelji na pomembnem sporočanju in dojemanju sveta in osebnega statusa v njem, ter medčloveških odnosov skozi otroške oči in misli. Naša družba je sestavljena iz veliko majhnih delčkov – obrazov, kateri sestavljajo celoto.
Kratek opis predstave Mozaik – obrazi, je avtorsko delo režiserja in mentorja otroške gledališke skupine SOKOLI, Tomaža Lavrinca. Predstava je drugačna, predvsem koncept predstave je zastavljen moderno na gibalno abstraktnem nivoju, kot ga nismo vajeni pri otroških skupinah. Predstava temelji na pomembnem sporočanju in dojemanju sveta in osebnega statusa v njem ter medčloveških in med vrstniških odnosov skozi otroške oči in razmišljanja. Zgodba je igra delčkov celote naše družbe in igra je sporočilo, oziroma mozaik, ki ga ne smemo spregledati. Mogoče je lahko predstava sporočilo družbi, ki odloča o kakovosti našega življenja.

Naslov dela Mozaik – obrazi

Avtor dela Tomaž Lavrinec

Datum premiere 22. 3. 2019 ob 18.00
Starost ciljne publike predstave 4. – 6. razred OŠ
Predstava je primerna tudi za 7. – 9- razred OŠ,srednješolce
Mentorstvo Tomaž Lavrinec
Režija Tomaž Lavrinec
Dramaturgija Tomaž Lavrinec
Scenografija Sokoli
Kostumografija Suzana Pinosa
Koreografija Dream t beat
Luč Rok Železnik
Ton Rok Železnik
Glasbena oprema Vid Žgajner, Tomaž Lavrinec


MLADINSKA SKUPINA MAČKONI

Kratek opis skupine Skupino Mačkoni sestavlja 7 članov starih od 14 do 25 let, ki se že sedmo leto zaporedoma srečuje na rednih gledaliških vajah. Na oder smo postavili že 6 predstav, letos je to že naša sedma. Trudimo se, da vsako leto ponudimo nekaj novega, oziroma se vsako leto posvetimo drugemu vidiku gledališča. Letos smo se lotili klasične komedije ‘Niti tat ne more pošteno krasti’. Pred kratkim je vlogo režiserja prevzel Nace Naj Slakonja.
Kratek opis predstave Komedije je postavljena v današnji čas v mestno okolje. V prazno stanovanje se prikrade tat, da bi si nabral plen. Pri svojem podvigu nima miru, saj ga najprej po telefonu vznemirja in nadzira njegova žena, nato pa se še vrne lastnik stanovanja v družbi prijateljice, zato stoječa ura postane pripravno skrivališče. V stanovanje prihajajo novi ljudje, a tat dobiva udarce kladivca ure po glavi in zato izstopi iz ure ter se znajde v nemilosti lastnikov. Ko se laži, prevare in kraje znajdejo na enem mestu, je to kakor en velik nesporazum.

Naslov dela: Niti tat ne more pošteno krasti


Avtor dela Dario Fo
Datum premiere 3. 3. 2019 ob 19.00
Starost ciljne publike predstave srednješolci
Predstava je primerna tudi za 7. – 9- razred OŠ,odrasle
Mentorstvo Natalija Novak
Režija Nace Naj Slakonja
Scenografija Mačkoni
Kostumografija Suzana Pinosa
Luč Tomaž Lavrinec/Klemen Nikolič
Ton Tomaž Lavrinec/Klemen Nikolič


MLADINSKA SKUPINA JUNAKI

Kratek opis skupine Mladinska gledališka skupina Junaki Gledališkega društva Radeče je mladostno obarvana skupina, po duši in po starosti. Igralci obiskujejo deveti razred osnovne šole in prvi letnik srednje šole, režiser in mentor skupine je 21-letni igralec in režiser, pomočniki režiserja pa so prav tako vsi mlajši od 25 let. Elana jim ne primanjkuje in to se odraža v njihovih dejanjih. Redno jih lahko spremljamo na različnih občinskih praznikih, dogodkih in na vsakoletni prireditvi matičnega društva ter lastni premieri. Igralci skušajo skupaj z režiserjem opozoriti na problematiko, ki se dogaja dandanes. Želijo si biti edinstveni, drzni in junaški. Želijo biti Junaki.
Kratek opis predstave “Iti na zmenek trezen. Prvič seksati z nekom in zraven biti trezen. Kako je to sploh mogoče narediti?” (Laura) Kako je sploh mogoče živeti v tem svetu in zraven ne zblazneti? Ujeti smo. Ujetniki samega sebe smo. Mnogokrat izkoriščeni. Ampak lahko koga obsodimo? Lahko rečemo, ti si kriv? Kako? Kako lahko to naredimo? Velikokrat se počutimo poraženo in ne vidimo izhoda. Vendar »The End« je lahko še zelo daleč. “…, če nisi še tega poskusil, kako lahko to sploh razumeš?” (Laura) /Zlagana/ Ko ti življenje pokaže, kaj pomeni živeti.

Naslov dela:  Zlagana

Avtor dela Duncan Macmillan (originalen naslov People, Places and Things)
Prevajalec Anže Rus
Priredba Anže Rus
Datum premiere 9. 3. 2019 ob 19.00
Starost ciljne publike predstave srednješolci
Predstava je primerna tudi za 4. – 6. razred OŠ,7. – 9- razred OŠ,odrasle
Mentorstvo Anže Rus
Režija Anže Rus
Dramaturgija Anže Rus
Scenografija Anže Rus
Kostumografija Suzana Pinosa in Anže Rus
Koreografija Ema Petavar (ples), Anže Rus (gib)
Luč Tomaž Lavrinec, Gal Dragar, Anže Rus
Ton Tomaž Lavrinec, Gal Dragar, Anže Rus


ODRASLA SKUPINA

Kratek opis skupine Odrasla gledališka skupina Gledališkega društva Radeče je ekipa sestavljena iz  dvajsetih članov. Naša starost je generacijsko zelo različna, vendar nas to ne ovira, prej bogati. Skozi dobro desetletje dela skupine smo skupaj zaigrali na odru kar nekajkrat. Od otroške Vile Maline, preko skrivnega dnevnika Jadrana Krta, pevske Vaje zbora, do politične Gospe poslančeve in predlanskega muzikala The Rocky Horror Show-a. Spremlja nas dobra energija in sproščenost; tako na odru kot za njim. Multipraktičnost posameznikov nam poleg igralskih sposobnosti dodaja še tehnično in zaodrsko podporo. Gledališče je življenje! Ali je ravno obratno…
Kratek opis predstave Med pripravami na večerjo dva superiorno čuteča prijatelja ubila, po njunem mnenju, njunega manj vrednega prijatelja. Umor se zgodi še podnevi, v lepo opremljenem luksuznem stanovanju. Na večerjo sta povabila skupnega prijatelja, zaročenko umorjenega in njegova starša. Prikazal naj bi se tudi bivši osnovnošolski učitelj, ki pa ima malce drugačen pogled na svet. Po večerji so gostje vedno bolj v skrbeh, kje je Mirko. Kje je Mirko? V skrinji, na njej pa večerja. Vznemirljiva drama, ki ne popusti do konca.
Naslov dela: Rope (Vrv)
Prevajalec Klemen Nikolič
Priredba in režija  Klemen Nikolič

Datum premiere 5. 12 .2018
Kraj, datum in ura  ponovitev 19. 1. 2019: Dolomiti – Dobrova, 20. 1. 2019: Slovenj Gradec, 9. 3.2019, Šempeter pri Gorici, 13. 4.2019: Gornji Grad, 14. 4.2019: Velenje 15.4.2019
Starost ciljne publike predstave odrasli
Predstava je primerna tudi za srednješolce

Scenografija Tomaž Lavrinec, Klemen Nikolič
Kostumografija Tomaž Lavrinec, Klemen Nikolič
Luč Tomaž Lavrinec
Ton Rok Železnik


ODRASLA SKUPINA KURE

Kratek opis skupine V želji in ljubezni do gledališča in gledališkega udejstvovanja se je v letu 2018 zbrala skupina žensk, ki so se ob pomanjkanju ženskih vlog in odraslih otroških gledaliških skupin, odločile, da na oder postavijo igrivo otroško predstavo. Po izbiri zgodbe so si nadele doumno ime: Kure. Pod mentorstvom Brigite Bedek so k sodelovanju povabile še Klemena Nikoliča, ki je poskrbel za scenarij, glasbo in prevzel režijsko taktirko, kar pri kurah ni kar tako!
Kratek opis predstave V predstavi je smeha, se kokodaka, renči in veka. Bilo je 7 kur nekoč in mama b`la je glavna, ji Julija je vedno v pomoč, Piška preko Avguste skoč`, Avgusta kokodavščino uči, Mala b`la bi slavna. Odide mama h kmetu na pogajanje za hrano; kure pa doma pusti, mogoče lisici za salamo? Ne, ne, ne, mama že ni taka, se pa lisica okrog podi, vsa lačna je in čaka. Ko kure same so ostale, strah prav nič jih ne pesti, lisica pa potrka, ko na kurja vrata naleti. Piščeta so pametna, ne dajo se lahko, lisičica je zvita in lačna je zelo… Predstava 7 kur in lisica je priredba priredbe priredbe vsem poznane otroške pravljice bratov Grimm: Volk in 7 kozličkov.

Naslov dela:  7 KUR IN LISICA

Datum premiere 23. 12. 2018 ob 10.00

Starost ciljne publike predstave – 3. razred OŠ
Predstava je primerna tudi za predšolske otroke
Mentorstvo Brigita Bedek
Režija Klemen Nikolič

CICI SKUPINA PUJSKI

Kratek opis skupine Pujski smo novoustanovljena gledališka skupina iz Gledališkega društva Radeče. Vsi igralci se z odrom srečujemo prvič, naša režiserja pa sta odrskih desk že dobro vajena. Ime smo dobili po prvi predstavi, ki jo pripravljamo v letu 2019: Trije prašički. Skupino sestavlja 6 otrok, starih od 7 do 9 let. V gledališču radi raziskujemo nova doživetja, krepimo prijateljstva in se privajamo na nastopanje. Cilj nam je narediti odlično predstavo, pri tem pa se neskončno zabavati. Na vajah ne manjka niti igre, smeha in sladkanja z dobrotami.
Kratek opis predstave Trije prašički so klasična zgodba, ki jo sigurno vsi poznamo. Govori o prašičkih Roziki, Bajsiju in Čunkiju. Zgodba se začne, ko pride čas, da se odpravijo v širni svet in se znajdejo po svoje. Čunki je zelo odgovoren pujsek, Bajsi neprestano misli na hrano, Rozika pa je plašna prašička, ki se s težkim srcem odpravi od svoje mame. Prašički so zgradili vsak svojo hišico. Čunki jo je zgradil iz opeke, Bajsi iz šibja, Rozika pa iz slame. Zgodba se zaplete, ko si volk zaželi kosila. Za plen si najprej izbere Roziko in Bajsija ter jima odpihne slabo zgrajeni hiši. Čunkijeve hišice ni mogel odpihniti, zato je poskusil priti v hišo skozi dimnik. Prašički pa so hitro zakurili ogenj v kaminu in volku spekli zadnjico.

Naslov dela Trije prašički
Avtor dela Ana Marija Meh
Datum premiere  17. 3. 2019 ob 17.00
Starost ciljne publike predstave 1. – 3. razred OŠ
Predstava je primerna tudi za predšolske otroke,1. – 3. razred OŠ
Mentorstvo Matej Strniša
Režija Ana Marija Meh, Matej Strniša
Dramaturgija Ana Marija Meh, Matej Strniša
Scenografija Ana Marija Meh, Matej Strniša
Kostumografija Ana Marija Meh, Matej Strniša
Luč Matej Strniša
Ton Matej Strniša